Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Carolinas

May 21, 2011

Innan vi lämnade Atlanta käkade vi en lååång lunch på Ann's Snackbar och jag kommer att göra ett inlägg om det så fort jag hinner. Det här och kommande inlägg kommer att handla om vår vidare resa genom South och North Carolina där jag vi befinner oss när jag skriver det här. Efter lunchen i Atlanta hann vi nämligen med North Gate Soda Shop i Greenville, SC till middag och idag har vi plockat South 21 i Charlotte, NC, samt Char Grill i NC.

Det har med andra ord varit ett par intensiva dagar med ganska lite sömn och när vi kom fram till hotellet ikväll vid elva fanns bara ett rökrum trots att vi hade bokat motsatsen. Det funkar inte för mig. Så efter en timmes tjafs med hotellet och Expedia där båda så klart skyllde på varandra bytte vi till slut hotell. Klockan är nu tjugo i ett så jag tänkte hålla mig kort för en gångs skull. En annan anledning till det är att de tre ställena i Carolinas har några saker gemensamt. För det första var det på alla ställen fina burgare men inte särskilt speciella så det finns inget behov av att gå in på djupet för mycket. Det roliga med alla tre var den fantastiska miljön, de har alla funnits sen urminnes tider och väldigt lite verkar ha förändrats. Förts ut: North Gate Soda Shop.

Deras specialitet är en pimiento cheeseburger. Jag får erkänna att jag inte var bekant med pimiento innan den här resan men det är tydligen en stor grej i södern. NSS har gjort sin ost enligt samma recept i mer än 40 år och den är en blandning av majonnäs, cheddar och tärnad pimiento. Färsen, 100% högrev, kommer från en slaktare "just up the road" (vilket visade sig vara ett relativt begrepp om man försöker promenera sträckan så vi hittade aldrig dit) och pressas till biffar på plats.

Det är helt klart en solid burgare och jag gillade verkligen pimientogegget men den är inte särskilt speciell i övrigt. Köttsmaken är fin men inget utöver det vanliga på den här resan. Jag skulle snarare säga att det här är en juste, enkel burgare lagad från grunden med omsorg men vars styrka ligger just i det enkla och vardagliga. En burgare som alla samhällen skulle ha åtminstone en av i kvarteret om världen vore lite mer rättvis.

Till burgaren skulle jag prova en av deras hemgjorda Cherry Smash-läsk eftersom de har en gammal läskmaskin som de tillverkar sitt eget koncentrat till (den riktiga tillverkaren har slutat göra dem). Men den väldigt trevliga servitrisen hade en lika trevlig South Carolinadialekt så jag hade till slut ingen aning vad jag beställde. Jag fick en cherry smash men i form av en float så det var som en milkshake på körsbärsläsk och chockladglass med vispad grädde ovanpå. Det blev nästan för mycket sådär fyra timmar efter min ghetto burger men kul att prova.

Det som däremot är något utöver det vanliga med NSS är atmosfären, inredningen och historien. Att det funnits så länge och att väldigt lite är förändrat men utan att det för den skull blivit ett museum.Tipset om NSS kom från George Motz Hamburger America och i vissa fall är den boken lika mycket en guide till Amerikas bästa hamburger joints som till burgarna i sig. Det här är helt klart ett av de skönare hak jag sett och med färsk färs, halvsekelgamla recept och egen gammal läskmaskin absolut värt besöket. Men kanske inte enbart för burgaren. Så kika på bilderna så släpper vi fritöstemperaturer och styckningsdetaljer för ett tag.

Bloggarkiv