Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Carolinas II

May 21, 2011

Efter Northgate Soda Shop lämnade vi South Carolina och körde in i North Carolina där vi hade två stopp planerade. Det första låg Charlotte, en relativt stor stad med en riktigt häftig skyline. Vi skulle emellertid bara stanna till efter vägen, ja faktiskt inte ens kliva ur bilen. Burgarstället South 21 är nämligen något så klassiskt och numera ovanligt som en riktig drive-in.

Några av er kanske – precis som jag gjorde – tänker att drive-ins finns överallt. Men jag har nu lärt mig att det är en drive-through – eller thru som alla stavar det här – och som utvecklades av Wendy's i början av sjuttiotalet när de flesta drive-ins redan börjat försvunna. En drive-in är the real deal där man kör in på en parkering och beställer från bilen varefter servicepersonalen kommer ut med brickan. Den klassiska är ju så klart med rullskridskor men killarna på South 21 i svarta hattar gick inte av för hackor heller.

Vi parkerade alltså på en ruta där det fanns en menytavla och en knapp som man tryckte på för att beställa, inte så olikt en drive-thru i den bemärkelsen, eller driven som vi säger hemma i Gävle. Klassikern på South 21 ska vara Super Boy vilken består av två 4 oz biffar med majonnäs, senap, ketchup och sallad. Vi beställde en Jumbo som är samma sak fast med ost.

Precis som på NSS var burgaren helt ok men egentligen inte något utöver det vanliga. Men då får man ha i minnet att det vanliga i det här fallet råkar vara en snabbmatsburgare med färskmalen färs från samma lokala slaktare, serverad på en drive-in enligt samma recept, av samma ägarfamilj, som 1955 (!) när de öppnade. Då blir det en lite annan grej. Helheten med atmosfären och det gamla konceptet gör att det blir en skön helhet. Igen, precis som NSS.

När vi satt där och åt vår ganska ordinära burgare tänkte vi oss att så här måste de ursprungliga snabbmatskedjornas burgare ha smakat för 50 år sedan innan fryslogistiken och processköttet tog över. South 21:s Jumbo smakade faktiskt väldigt likt en Big Mac men utan brödet i mitten och utan fusk förstås.

Något som South 21 också är kända för och som verkligen stack ut var lökringarnna. Jag har aldrig ätit så krispiga och fina lökringar. Det var nog det för nu, kika på bilderna så får ni kanske en bättre bild av atmosfären än om jag blir långrandig.

Bloggarkiv