Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Ett skakhak är fler än fem killar

May 26, 2011

Efter att ha floppat första gången med ett besök utan kamera och utan extra biff var jag igår tillbaka på Shake Shack för att se vad allt fuss handlar om. Jag såg och jag förstod. Vilken burgare!

Det har varit några stopp nu med, om inte besvikelser, så i alla fall ouppnådda förväntningar och inläggen har kanske inte sprudlat av entusiasm. Jag ställde den halvt retoriska frågan om jag blivit bortskämd och att döma av vissa kommentarer var jag uppenbarligen det och dessutom drunken. Där ser man. Men på något sätt kändes det nästan lite skönt att det fanns grader även i himlen och att inte alla inlägg behövde börja och sluta med "den bästa burgaren någonsin." Men nu är vi där. Nästan.

I San Diego hade jag tillfälle att prova In'N'Out och Five Guys dagarna efter varandra och "gamla" läsare minns kanske att jag lutade åt Five Guys där även om båda är fantastiska. Innan vi seglade ut ur Washington fick vi med lite tur ett nytt tillfälle till jämförelse, den här gången mellan Five Guys och Shake Shack. Planen var egentligen att lämna ganska tidigt på förmiddagen men eftersom bruttolistan i NYC närmar sig magsår och jag som sagt inte riktigt skött mina kort förra gången så kunde vi inte hålla oss från att börja med en brunchburgare på Shake Shack. På vägen gick vi emellertid fel och plötsligt stod vi utanför en Five Guys varpå Hannes, som inte hade haft nöjet ännu, kom på den briljanta idén att köra Five Guys och Shake Shack direkt efter varandra.

Efter lite diskussion huruvida vi borde jämföra dubbelcheese mot dubbelcheese eller signature mot signature, bestämde vi oss tillslut för att låta Five Guys cheeseburger (dubbel) med "all the way"-tillbehören (mayo, sallad, pickles, tomat, grillad lök, grillad svamp, ketchup, senap) ställas mot "the Shack burger" (dubbel med sallad, pickle, tomat, shackdressing).

Egentligen är det två ganska olika burgare. Five Guys är lite svulstigare och med alla tillbehören mer oregerlig. Biffen görs på högrev och ryggbiff enligt AHT men restaurangchefen jag pratade med i Diego sade att det var 100% av det förra. Brödet är lite knögligt och tillplattat eftersom burgaren slås in i folie – fast väldigt gott – och biffarna sticker ut en bit utanför. På någon nivå passar burgaren till den lite grövre och hafsigare miljön med lastpallar, potatissäckar och oskalade jordnötter i kartong som utmärker hela Five Guys konceptet. Jag gillar det verkligen.

Shake Schack kändes i mina ögon lite mer tillrättalagt med sina bord tillverkade av återvunna bowlingbanor, sin mer designade interiör och färgskala i grönt, svart och trä. Lite för mycket Starbucks var min känsla. Å andra sidan gillar jag att det känns väldigt modernt och att de har ett vettigt miljötänk.

Men om vi smalnar tillbaka till burgarna så blev jag väldigt imponerad av Shake Shack. Five Guys är fantastisk men det här var ännu bättre. Brödet, en potato roll som man aldrig ser hemma men här kan plocka upp i en vanlig butik, är näst intill perfekt i sin lätt sega mjukhet och som håller resten av burgaren i stadigt grepp från början till slut. Osten är inte märkvärdigare än hederlig amerikansk fulcheddar men smakar tio gånger mer. Och så, det viktigaste, köttet. Underbart saftigt och smakrikt och gjort på en mix av bringa, short ribs och ryggbiff enligt AHT men andra uppgifter förekommer också. Just bringa och short ribs har jag experimenterat en hel del med själv hemma i köket (mer om det när jag är där igen) och en hamburgerfärs mår riktigt bra av fettet och saftigheten från dem. Både jag och Hannes var eniga om att köttet i Shackburgaren är det närmsta Holeman & Finch någon burgare kommit på den här resan och om ni minns körde de 50/50 högrev och bringa. Jag skulle också vilja påstå att Shake Shacks bröd är det närmsta H&F även det, inte i stil men i kvalitet. Då infinner sig ju onekligen följdfrågan: är Shake Shack näst bäst hittills efter H&F, såhär halvvägs in på resan?

Nja, det är väldigt svårt att svara på men det enkla svaret är nej. Le Tub, en helt annan kategori av burgare, med sin maffiga ryggbiffsfärs och mjuka källarfranskliknande bröd är svårslagen som tvåa. Jag skulle också vilja ha Denvers Cricket Burger och San Diegos Hodad's däruppe tätt följda av Five Guys, In'N'Out och Miamis Michel's Genuine Food. Men om jag bara ser till kött och bröd så är Shake Shack nog på gränsen till delad tvåa och det hade jag inte väntat mig av någon kedja innan jag åkte över.

För er som vill jämföra vidare rekommenderar jag den här länken med AHT:s färska test av In'N'Out, Five Guys och Shake Shack som jag hittade idag. För fördjupning i potato rolls kika, som så ofta, här.

Nästa gång blir det ett par riktiga klassiker – White Manna i New Jersey och därefter Louis' Lunch i Conneticut. Två tungviktare om något.

Bloggarkiv