Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Fasel the cab driver

May 06, 2011

Fasel the cab driver

Dag två i Denver började med att jag inväntade min nyfunne partner-in-burgers – taxichauffören Fasel. Jag åkte hem med honom från Cherry Cricket kvällen innan och nämnde att jag skulle ut till Bud's Bar dagen efter. Han hade aldrig hört talas om stället men föreslog att han skulle hämta mig på morgonen. Smidigt tyckte jag.

Det visade sig att Fasel var från Etiopien och i bilen på väg till Bud's Bar gick vi igenom lite större frågor än burgare – den Arabiska våren, gamla konflikten mellan Etiopien och Eritrea och företagsbeskattning i Sverige respektive USA eftersom Fasel visade sig ha planer på att öppna en 7-Eleven. Det slutade med att han hängde med in på Bud's Bar för en lunchburgare med mig.

Så varför lunchburgare? Bud's ligger en halvtimmes bilfärd utanför Denver, rakt ut på vischan. I en av Denvers matbloggar läste jag att väntetiden kunde vara riktigt lång och att den som vågade fråga om väntetiden riskerade "to get punched in the face". Det hävdades också att det lokala klientelet inte gillade "strangers" och att det var ett populärt tillhåll för ett gäng bikers. Vad skulle allt det här betyda? Kanske var det jetlagen men jag fick upp bilder i huvudet av Easy Rider och Den sista färden så i valet mellan Cherry Cricket och Bud's Bar fick den senare ta lunchburgarpasset.

Väl framme fanns inte en banjo i sikte men vissa höjda ögonbryn kunde skönjas bland stammisarna som precis börjat sin lunch iförda truckerkeps, flanellskjortor och grova kängor. Som en bar på söder i Stockholm med andra ord fast på riktigt. Jag hade säkrat med egen flannelskjorta, dragit på en keps över morgonfrisyren och hoppat i mina minst europeiska jeans och tackade globaliseringen och vårt likriktade skogshuggarmode för att jag smälte in dugligt i alla fall. Bud's visade sig vara ett underbart ställe med medelålder 50+ på både personal och gäster och servitriser som kallar gästerna sugar och honey. Åtminstone klockan elva på förmiddagen.

Söderkrog

Burgarna då? Ja, enklare blir det inte. Två fina köttpuckar med ost och bröd, inget mer. Alternativen är single, double, med eller utan ost. Punkt. De serverar inte ens pommes utan istället kommer varje beställning med en påse chips.

Köttet var riktigt intensivt i smaken och avsaknaden av tillbehör förstärkte det ytterligare. Burgaren var så nygjord att den nästan var brännhet vilket jag aldrig upplevt tidigare. Som jag nämnde kvalade den in på George Motz topp 100-lista. Efter att ha provat själv är det lätt att se varför.

Chewbacka!

Jag tittade även in i köket och snackade lite med personalen vid stekbordet. Färsen kommer i stora klumpar från ett lokalt slakteri och de pressas sedan en och en i en hamburgerpress som såg ut som en gammal stansmaskin eller en överdimensionerad juicepress. Jag fick t o m gräva runt i kylrummet på egen hand – "just make sure you close that door real tight now, sweetie!" – och inspektera färsklumparna innan de pressats. Som ni kan se på bilderna använder de ett vanligt stekbord och inte grill. (Det här med grill är ju en diskussion för sig men min bild på förhand är att det flesta ställen jag läst om kör med stekbord). Bröden kommer från Costco av alla ställen vilket säger en hel del om grundkvaliteten på hamburgerbröden i USA. Försök fiska upp ett juste bröd värdigt för en burgare i världsklass nästa gång ni är på Prisextra. Ellerhur.

Stekbord

Kvitto Bud style

Sammantaget visade sig besöket i Denver verkligen leva upp till mina höga förväntningar!

Ps. Vissa av er – och även jag vid vakna ögonblick – har noterat några fina felstavningar. Som creme cheese och halapeno med h. MED H. Skäms. (Och jag som t o m kommenterade att jag inte fick till krumeluren över n:et…). Min egen favorit: Hellman's med ETT n. Det ska vara Hellmann's så klart! De är snälla som låter mig hållas. Jag ska bättra mig. Ds.

Bloggarkiv