Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Goin’ back to Cali

May 07, 2011

Goin' back to Cali

Som Ladie's Love Cool James, aka LL Cool J, rappade en gång: I'm goin' back to Cali. Äntligen! Det blir välkommet med en strand att jogga på och ett hav att surfa i för jag känner redan att träningen kommer behöva upprätthållas om min Kalifornienresa ska sluta bättre än när Notorius B.I.G ödesmättat återanvände LL's rader.

Nog med pretentiösa referenser. Ända sedan jag hade äran att bo här under ett halvår i mitten av förra decenniet har jag längtat tillbaka. Till solen, värmen, vågorna och saltet. Precis som vilken kanarietant som helst med läderhud, gula Blend-röst och klippkort på Iberia. Men södra Kalifornien är ändå lite mer speciellt i min bok.

Första morgonen. Gick upp vid nio och gick och köpte en surfbräda eftersom det bara var marginellt dyrare än att hyra i flera dagar. Ett första pass i vågorna – tafflig som vanligt men sjukt kul – och sedan tillbaka till syftet med alltihopa: burgare.

Jag börjar med en gammal favorit, frukostburgare på Kono's Surf Club. Kono's är ett litet mexikanskt krypin som ligger nere vid stranden i Pacific Beach, en kvart, tjugo minuter utanför down town San Diego. Kono's är mest kända för sin frukost som blivit utsedd till bäst i San Diego och som serveras hela dagen.

Kono's uteservering

Kono's inomhus

Det jag minns mer än frukosten är emellertid deras Mexi Burger med ost, sallad, tomat, lök, pickles, majonnäs, senap, ketchup, avokado och jalapenos. Japp, det var allt. Jag minns den som perfekt, hur skulle den stå den sig nu? Så här ser den ut…

Kono's Mexi burger + iste

Det är på det hela taget en mycket kompetent burgare, med svenska mått toppklass, men i konkurrensen här måste jag säga att biffen är lite för torr och intetsägande för att nå ända fram. Det vägs till viss del upp av den fina kvaliteten på grönsakerna som alltid är fina i Kalifornien men ingen lök i värden kan ju väcka en trött köttbit.

När jag kikade in i köket och frågade om köttet uppstod viss förvirring. "It's burger meat" var det svar jag fick – ett svar som skulle återkomma senare under dagen. Till sist visade det sig att de köpte det färdigt på ett storköp. Tar vi det perspektivet så är det å andra sidan imponerande kvalitet på samma sätt som bröden från Costco på Bud's Bar i Denver.

Men det bästa med en burgare på Kono's är trots allt miljön. Hur många burgare har man ätit på uteserveringar med sådan här utsikt?

Burgare på Kono's andra uteservering

Så om ni någon gång är i Diego rekommenderar jag Kono's för helhetsupplevelsen. Avnjut med fördel efter ett morgondopp!

Efter Kono's hyrde jag en cykel i klassisk beach cruiser – med tillhörande cykelkorg, inte riktigt lika coolt – och cyklade till Ocean Beach för ett besök på gamla favoriten Hodad's. Mer om det i nästa inlägg!

Bloggarkiv