Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Got burger?

June 08, 2011

Efter Joe's i San Francisco bar det alltså av norrut mot Gott's Roadsid, ett snabbmatsställe med ett utbud och kvalitet som är väldigt långt från vad vi normalt förknippar med begreppet snabbmat. Gott's hette tidigare Taylor's Refresher och öppnade som en klassiskt drive-in redan 1949. I slutet av 90-talet köpte två bröder med namnet Gott stället och döpte sedermera om det till Gott's Roadside. De gjorde en varsam renovering, såg över menyn (de har bl a en tonfiskburgare som ser fantastisk ut, kika här) och lade till mikroöl från trakten (bl a de lokala Sverige-bekantingarna Sierra Nevada och Anchor Steam) samt ett fyrtiotal lokala viner (vi ju ändå i Napa Valley så varför inte köra vin på en drive-in…). Toppa sedan det med en organisk profil – igen, vi är i Norra Kalifornien – där samtliga burgare är gjorda av naturligt uppfödda boskap utan hormoner eller antibiotika så förstår ni att det här inte var vilket hak som helst.

Gott's Roadside

Baksidan

Baren

Svårt att fota genom glas...

Jag pratade en stund med managern som berättade att om en ko blir sjuk och får antibiotika så sållas den bort från de som sedan går till slakt för Gott's, Jag råkar ha jobbat med företagsetik och CSR-frågor och tycker det är spännande med företag som lyckas inkorporera sådana värderingar i sin kärnaffär men jag undrar samtidigt hur det skulle se ut om alla gjorde likadant. Skulle vi slakta djur som var sjuka istället för att bota dem? Det är ett bredare problem som inte alltid kommer fram i hållbarhetsdiskussionen. Många företag som gör "rätt" saker har ofta en väldigt tydlig nisch och får mycket beröm för ofta lovvärda initiativ men det som inte alltid diskuteras är hur hela marknaden skulle fungera – även ur ett miljöperspektiv – om alla tog den positionen. Är ett helt lokalproducerat samhälle verkligen hållbart? Bör en förkyld ko slaktas? Har jag en aning om vad jag säger här? Stora frågror, sånär som på den sista. Vad tycker ni?

Flöt iväg lite där. Ytterligare en något ovanlig företeelse i snabbmatsvärlden är att Gott's kolgrillar burgarna. Enda stället jag sett det på är Char Grill i North Carolina och snackar vi den kategorin, gamla snabbmatsburgare med anor, så är Gott's solklar etta (borträknat In'N'Out som ju är en kedja). Jag skulle t o m vilja sträcka mig till att den slog Joe's Cable Car – vilket Patrik och Adam höll med om – och seglade upp som ny toppburgare bland haken, fortfarande med Le Tub som etta och Loui's Lunch och White Manna i någon form av egen klassikerkategori. Många brasklappar där men jag tror ni hängde med på att det är en grym burgare.

De görs på en hemlig blandning färs och kommer som färdiga, färska biffar varje dag. Managern berättade att de t o m fick leverantören att bygga om produktionsanläggningen för att fixa det. Oklart varför när jag tänker efter men det lät imponerande (plus att jag fick en T-shirt…). Och mer än så, köttet är verkligen imponerande i smak och konsistens och perfekt inklämt i en egg roll, ett gult bröd med smak av ägg helt enkelt som bakas lokalt och håller jämna steg med köttet i smak och kvalitet. Till det en specialsås, en hemlig variant på Goop sauce som tydligen är vanligt i nordvästra USA. Enligt Hamburger America får man till en fin Goop genom att blanda majonnäs, gräddfil, gul senap, och sweet relish (vilket kan jämföras med Bostongurka även om det låter väldigt ospännande). Därutöver pickles, tomat och sallad och burgaren är byggd, i utseende och sammansättning inte helt olikt en single cheese på In'N'Out. Den höll ihop lika fint också.

Är vi färdiga så? Nope, de har även en sagolik Milkshake som görs på beställning av endast finglass och mjölk. Jag beställde en jordgubb vars glass var gjord på färska bär och det var grejer det, sagolikt som sagt.

Vad åt ni till lunch?

Bara att tugga i sig...

Nästa gång vi hörs blir det burgare från LA-LA-land. God natt.

Bloggarkiv