Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Grisen i säcken

June 02, 2011

Andra kvällen i NY och det var dags för en av de mest emotsedda hamburgarna – Spotted Pig Greenwich Village. Jag inser i efterhand att jag visste ganska lite om Spotted Pig annat än att det var en omtalad restaurang och lite hippt, vad jag hade hört. Jag hade emellertid föreställt mig mer ett klassiskt steakhouse i lyxstil. Istället var det mer bohemiskt och påminde i vissa avseende om Le Rouge i Stockholm, åtminstone inredningsmässigt. Det var mer avslappnat än jag trott och på det hela taget ett ställe med väldigt skön atmosfär.

När burgaren kom in såg den ut som jag väntat mig, till viss del beroende på att jag hade sett den på bild, men framförallt för att den var typisk gourmet. Briochebröd, minimalt med pålägg – endast blåmögelost – och lite för mycket bröd i förhållande till kött. Ni som följt resan känner vid det här laget till att den typen av burgare inte är min favorit men samtidigt är så klart även jag oerhört nyfiken på en burgare som utsetts till en av USA:s 25 bästa OCH omtalad som bland det bästa NY har att erbjuda.

Men, förväntningar och förutfattade meningar oaktat, den här burgaren levererade inte ens inom sin egen kategori. Vi börjar med köttet. På en restaurang med ambitioner bör burgaren inte komma in rare om man beställer den medium. Det är möjligt att den är godast rare och högst troligt att kocken vet bättre en den lallare som serverades men då tycker jag inte att servisen skall fråga hur den önskas. Köttet var emellertid saftigt till belåtenhet men smaken var mer grillad än köttig. Brödet var tyvärr lite tort och när det är mycket bröd i förhållande till biff blir det inte bra helt enkelt. Till sist tyckte jag inte att blåmögelosten i ensam majestät var lyckat, det blev obalanserat med för mycket ostsmak. Vilken sågning tänker kanske någon och ja det blev det nog, till stor del beroende på min nyvunna hybris som ni förstår. Men så får det vara. Pommesen var som jag nämnt tidigare däremot fantastisk.

Dagen efter var det dags för gourmetburgare nummer två. Utgångspunkterna var ungefär desamma som för Spottet Pig men Minetta Tavern, också i Greenwich Village, visade sig vara mer av ett klassiskt, lite uppstyrt steakhouse. Vi var där för brunch och relativt ensamma i restaurangen så det fanns bra förutsättningar för ett fint stycke burgare.

Minettas burgare rankas ungefär som Spotted Pig, bland de bästa i NY och i USA. Deras Black Label består av färs gjord på fina stycken hängmörat kött. Vi slog till på en sådan och en vanlig burgare med cheddar. Black Label kom utan ost men med karamelliserad lök samt senap och majonnäs bredvid. Köttet på Black Label var helt klart fint, där kändes en tydlig skillnad mot den andra burgaren som huset erbjöd. Brödet var också fint, bättre än Spotted Pig, och med den tydliga croissantnyansen som en bra brioche skall ha. Men tyvärr stod det inte emot köttsaften tillräckligt och bottenbrödet blev fort till en blöt svamp.

Överlag erbjöd Sptted Pig och Minneta Tavern två väldigt likartade burgare där Minetta vann i kvalitet på både kött och bröd. Gemensamt för de båda var emellertid att de inte klarade av att leva upp smakmässigt till den nivå som enkelheten hos båda burgarna kräver. Serverar man en burgare utan något annat än kött och bröd – modigt och i vissa fall lovvärt – så måste det vara en fenomenal smak vilket ingen av dem klarade. Det gjorde mig ganska besviken men stärkte mig också i min övertygelse om att en riktigt bra burgare gärna kan ha ambitioner i gourmetklass men utförandet bör vara i mer klassisk sunkig Amerikana. Med Michels Genuine Food i någorlunda färskt minne från Miami så vågar jag säga att den bästa gourmetburgaren inte finns i NY. Så får det bli.

Bloggarkiv