Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Hemma och genast ute och cyklar

June 13, 2011

Hemma. Igår landade jag i hamburgarens förlovade hemland. Chicago? Nej, Sverige så klart. Ni har väl läst DN På stans hamburgerspecial? Jag tror vi kommer att återkomma till det. Men jag är alltså hemma efter sex veckor i burgarens tjänst och det känns fint. Lika fint satt det med en somrig kycklingsallad med sparris och ett glas vin på en filt i Brunnsviken. Men läsare av denna blogg kan vara lugna, den kommer inte att smygtransformeras till Prettomys i Vasastan. Jag har ju faktiskt en hel del burgare kvar att berätta om, bl a den bästa cheeseburgaren på hela resan som visade sig finnas utanför Detroit, en nästan lika bra semi-slider utanför Boston och en grym trippelburgare i Ann-Arbor där det enda jag ångrar är att jag missade att beställa den med fem biffar, eller quint, som den kallades. Utöver betraktelserna från den sista etappen New York – Chicago återstår också Irv's – en av de bästa hakburgarna på hela resan! – samt det omtalade Umami Burger, båda i LA, och White Manna i New Jersey som på grund av mina pretentiösa historieambitioner legat och skvalpat i utkastlådan. Så jag hoppas ni hänger med ett tag till. De som gör det kommer även få sig till livs några uppsummerande inlägg med kategorier, topplistor och kanske en och annan USA-fundering.

En sådan fundering som jag burit med mig under resan handlar om cyklar. Fixed gear-cyklar måste var ett universalmått för hur trendglobaliserat – eller ängsligt… – ett område är. I Cambridge, MA och New Haven, CT – hemstäder för Harvard respektive Yale – fanns nästan lika många minimalistiska retrocyklar till beskådan som under en weekend i Milano förra hösten. Nästan lika många som här hemma m a o och bara något färre än i Brooklyn där inflationen fick mig att undra om inte Big Mac-indexet borde kunna rekonstrueras i någon form av cykelmått. I övriga USA fanns därutöver tre cyklar. Nej det var lite hårt, i Kalifornien finns ju en utbredd strandcykelkultur om än lydande under andra populärkulturella betingelser än preppycykeln. Jag tyckte det var väldigt intressant att fundera över hur olika invånarna ser på cykling och hur de ser ut när de cyklar i olika delar av samma land. Hur allt hänger ihop överlämnar jag åt någon med åtta a-kurser bakom sig och en första spännande c-uppsats i kulturgeografi framför sig, men klart är att strand, hav och värme föder än mer glidande kultur där cruisercykeln fortfarande härskar i egen majestät. Den är svulstigare med arv i gamla motorcyklar och finstilta kopplingar till bilburen cruiserkultur och tillåter föraren en mer tillbakalutad hållning ofta iklädd kläder med generösare passform. I kontrast mot detta kräver fixed gearcykeln europeiska racingdesign en snabbare och mer upprätt förarstil som lämpar sig bättre för shorts som slutar ovanför knät och figurnära oxfordskjorta. Två cyklekulturer som ser helt olika ut men med påfallande likheter i retrospektivets framträdande roll och aerodynamikens samspel mellan förare och fordon. Men med skillnaden att cruisercyklande längs strandens boardwalk är rörelser för rörelsens skull, på samma sätt som skateboarding eller surfing, de har ingen destination och tjänar inget syfte annat än tillfredsställelse i någon form. En Harvardstudent är onekligen på väg någonstans och så även dennes cykel. Båda lyder således under sina specifika kulturella betingelser.

Nu är jag farligt nära Prettomys i Vasastan känner jag. Kanske beror det på att jag saknar körkort men jag tror vi har fått nog av cyklar för den här gången så vi lämnar. Flöt iväg lite här hemma vid köksbordet utan burgare att äta eller någonstans att vara. Burgare ja, som jag nämnde var jag ju nyss i Chicago. Strax ett inlägg om det.

Bloggarkiv