Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Irv’s tar täten

June 15, 2011

Innan bloggen fortsätter i kronologisk ordning med Michigan så tänkte jag städa av LA, så att kusten är klar som man skulle sagt på TV-sporten. Efter dubbelfrukost på The Apple Pan och Marty's bestod näringsintaget under resten av dagen av färskpressad juice på Venice Beach. Det räckte så. Men till kvällen kom burgarsuget som en trogen vän. Vi hade kört hela Sunset Boulevard från stranden upp till Hollywood och eftersom det tar en stund började vi bli hungriga utan någon egentlig plan. Är det något som inte har drabbat burgartouren så är det avsaknaden av middagsplaner. Lätt förvirring följde och frågan restes varför inget burgarställe stod på schemat. Bra fråga tänkte jag som fick erkänna att efter morgonens två hade kvällsburgaren lite obemärkt avbokats i mitt inre. Det höll ju inte så vi slog in adressen till Irv's Burger på GPS:n eftersom det låg ganska högt upp på Santa Monica Boulevard och det kanske borde gå att ta sig dit inom rimlig tid. Displayen visade 500 meter vilket i LA-avstånd väl närmast kan liknas vid att kliva ut genom dörren. Eller in, för tre minuter senare stod vi och begrundade menyn på Irv's.

Det visade sig vara ännu ett gammalt anrikt hak med anor från 1950 då det öppnade som Queen's Burgers beläget efter gamla Route 66, vars upplopp är Santa Monica Boulevard med målgång i Santa Monica Beach där vägen möter vattnet. 1978 tog en man vid namn Irving över och döpte om stället och det sägs att Jim Morrison och Janis Joplin var stammisar (sägs det inte förresten sådant om var och varannan restaurang i städer som LA, NY och London?). År 2000 köpte den nuvarande ägaren Sonia Irv's tillsammans med sin bror men efter fem år utbröt en strid med kafékedjan Peet's Coffee som försökte få bort dem för att komma åt marken. Det utbröt folkstorm och mediedrev och det hela resulterade i att LA County förklarade Irv's ett historiskt monument. Tur för oss och för Sonia som visade sig vara en mycket sympatisk person som jag fick nöjet att prata en längre stund med.

Köttet till burgarna är 80/20 men hon kunde inte säga från vilken styckningsdel färsen maldes. Saftig och fet var den i alla fall. Färsen läggs på stekbordet i form av bollar som sedan trycks ut med en tung press. Brödet är klassisk burger roll men lagom platt och med fin smak. Jag körde på en dubbel-cheeseburgare med senap, ketchup, mayo, lök och pickles. En rolig detalj är att Sonia ritar en liten teckning på papperstallriken som föreställer beställarens tröja. Nu hade jag i och för sig inte ett hjärta på min t-shirt men den var grå med en röd symbol så det är inte vilken streckgubbe som helst hon kladdar ned.

Det var helt enkelt fantastiskt bra. Med risk för att röra ihop minnesbilder av tidigare hakburgare vill jag nog ändå utnämna Irv's till den bästa så här långt (som vanligt med undantag för Le Tub). När vi satt där hade vi käkat Gott's bara två dagar innan och eftersom den var bäst dittills så vågar jag påstå att det här tillhörde absoluta toppen men jag får återkomma med en lista längre fram. En annan reflektion är att dubbel-cheeseburgare med lök, pickle, mayo, senap (och ibland ketchup) har utkristalliserat sig i min värld som den ultimata burgaren. Så var den på Holeman & Finch i Atlanta och jag tycker även att dubbelcheesen är bäst på Shake Shack och In'N'Out (plus deras såser så klart). Jag tror jag vågar lova att det kommer bli min framtida signature burger. Vi säger så.

Ps. Stefan på hamburgare.org hade hittat den här filmen från Hamburger America där ni kan kika in Irv's och Sonia.

Bloggarkiv