Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Krazy Jim’s Blimpy Burgers

June 30, 2011

Krazy Jim's Blimpy Burgers. Bara namnet känns ju lovande. Egentligen hade jag rationaliserat bort det i den burgartäta norra mellanvästern men när vi kom ut från Miller's började Patrik prata med två killar som med stark övertygelse hävdade vi inte fick missa Krazy Jim's. Så fick det bli. Morgonen efter styrde vi därför tillbaka i samma riktning vi kom för en halvtimmes färd till universitetsstaden Ann Arbor.

Väl på plats fick jag minnen från mina ungdomsdagar när jag sprang omkring med en Michigan Wolverines-keps som tecken på min dyrkan för universitets basketlag och den mytomspunna förstafemman som kallades Fab Five. Det unika med dem var dels att de var fem fresh mens som startade i ett så anrikt lag och dels att de hördes och syntes både på och utanför plan på ett sätt som rev upp mycket känslor och moralpanik i det fortfarande ganska konservativa tidiga nittiotalets basketamerika. Långa shorts?! Rapmusik?! Hu! Lägg till två finalförluster i rad och en skandal med förbjudna betalningar så framträder bilden av ett öppet sår som fortfarande inte läkt mellan universitetet och spelarna. För egen del var jag hänförd med min SLAM Magazine inköpt för närmare hundringen och samma hiphop i lurarna som mina idoler.

Fick jag det sagt. För er som inte somnat rekommenderar jag starkt ESPN-dokumentären Fab Five för ett två timmar fascinerande dokument över basket, USA och nittiotal. Fortfarande kvar? Då kör vi lite burgare.

Jim's från baksidan

Framsidan

I Hamburger America berättas bakgrundshistorien att den ursprunglige ägaren Jim kallades "krazy" för att han sålde sina burgare så billigt. Ur det föddes den slogan som än idag sitter kvar: cheaper than food. Underbart tyckte jag och är sedan dess stolt ägare av en t-shirt med samma deklaration. Jim öppnade stället 1953 och sålde till nuvarande ägaren 1992 som i sin tur hade flippat burgare där på 60-talet.

Två saker utmärker Jim's. Det ena är den oerhörda mängd val som kan göras – ett otal tillbehör och tre olika brödsorter – och det andra är att man väljer antal patties. Man kan få ända upp till fem vilket då kallas för en "quint". Jag lade mig i mitten på tre, försökte få en onion roll som skulle vara grejen men de var slut och fick istället ett vanligt bröd (de hade även kaiser rolls som på Le Tub men de var också slut). Som tillbehör sansade jag mig till lök, mayo, ketchup, senap. Systemet fungerar som en klassisk brickkö som leder förbi stekbordet så när man beställer tre biffar plockar kocken fram tre färsbollar som efter en liten stund smashas på grillen till supertunna biffar.

Tre stycken var nog vad som krävdes för att brödet inte skulle ta över men fem blir det nästa gång för Krazy Jim's Blimpy Burger hade ett kanonkött på 100% högrev. En trippel på tunna biffar blev som en härlig köttmassa där saftighet blandas med knaprighet. En av de bästa i USA enligt Motz, nånstans däruppe håller jag med om men det börjar bli trångt. Ska försöka få ihop en lista, eller tre, snart.

Friterade grönsaker och cream soda på finflarra

Bloggarkiv