Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Stora magar på BB

May 19, 2011

Stora magar på BB

Sista kvällen i Miami skulle Michael's Genuine Food äntligen testas och sen skulle vi åka norrut direkt efter. Men som jag skrev tidigare hade jag missat att burgaren bara serverades till lunch så istället fick Daytona Beach vänta och vi åkte direkt från MGF tillbaka till hotellet i South Beach, checkade in igen och gav oss iväg till Burger & Beer Joint, ett tips som hade prioriterats bort men som vi hört av allt fler ju längre vi var i Miami.

B&B visade sig vara ett bra val. På många sätt påminde det om ett hederligt amerikanskt steak house med bås längs väggarna, sittning i baren och gammal hårdrock i högtalarna. Det som skiljer ut B&B är att det bara serveras hamburgare och en massa fina mikroöl. De beskriver själva ställets utbud som "massive burgers with a gourmet twist" på hemsidan och det stämde precis.

Burgarna görs av 100 % högrev med 25% fetthalt frigående gräsuppfödda angusdjur. De maler inte färsen själva men den levereras färsk varje dag för att formas till biffar på B&B. Burgarna steks sedan på mycket hög värme en kort stund på båda sidor för att köttet ska sluta sig och bevara saften inombords varpå de flyttas till en mindre varm del av stekbordet för att bli färdiga. Processen beskrevs som att biffens yta bildar en liten kokong runt köttsaften. Saftigheten är också anledningen till varför de inte grillar utan istället steker hamburgarna eftersom de hävdade att saften tenderar att rinna ur hamburgaren på en grill. Det var en intressant teori som jag i och för sig har haft viss egen erfarenhet av men samtidigt var lite svår att ta till sig när man precis kommit från Le Tub dagen innan och ätit 13 oz saftigt grillat kött. Men hursomhelst, det som verkligen imponerade mig var att jag fick all ovanstående information från vår servitör. Och då har jag inte ens nämnt allt han visste om alla öl som erbjöds.

Menyn bestod av ett antal ganska intressanta och i vissa fall ovanliga kombinationer men jag föll för en klassiker och beställde in resans första Jack Daniels barbequesåsburgare med namnet Thunder Road.

Thunder Road

Nöjd kille (undertecknad)

Vid första tuggan kunde jag höra nätdörren smälla och se Marys klänning fladdra i vinden…nä riktigt så var det inte även om jag ibland gillar temanamn på burgare. Det som flög genom mitt huvud var istället tankar om balans. Som med så mycket annat i livet är balans en av de svårare sakerna att få till men B&B kunde sina grejer. Bbq-såsen var perfekt avvägd mellan sötma och rökighet och det i sin tur rökiga baconet och den söta karamelliserade rödlöken bildade en harmonisk kompott av smaker som genast påminde om varför detta är en klassiker: vissa saker funkar ihop och ska helt enkelt inte mixtras med. Saftigheten då? Ja, jo, helt ok men kanske inte riktigt som jag hade hoppats för en mediumbeställning.

Hannes provade en Sympathy for the devil med sharp cheddar, inlagd jalapeno, gräddfil, habanerosås och toppad med Buffalo Chili. Det var en mäktig rackare men från vad jag kunde bedöma av min smakbit och Hannes hänförda min var den lika fin som min i smaken. Till båda burgarna bjöds det riktigt bra shoe string fries och en kopp Hellmann's majonnäs (japp, jag frågade). Sen tog vi oss vatten över huvudet – eller mer rättvisande: fett över magen – och beställde (som jag tidigare nämnde) en cookies'n'cream-double-fudge-brownie milkshake och deep fried orio cookies med glass och hallonsås till efterrätt. De hade nämligen en egen glassbar i restaurangen och sådant måste man ju offra sig för.

På tal om milkshakes så får vi återkomma till det längre fram eftersom jag druckit för få hittills på den här resan men det är något som jag verkligen gillar. Hemma brukar jag pula lite med recept från Bobby Flay's bok Burger Fries and Shakes som är en fin utgångspunkt för en burgarnörd men som också har fantastiska milkshakerecept. Om ni vill bli helt övertygade innan ni går in på Amazon och beställer hem boken så tycker jag ni ska kika in hamburgare.orgs milkshakerecept från Bobby Flay här.

Till sist, fortsätt gärna kommentera! Jag svarar lite i klump när jag får tillfälle eftersom det är svårt att komma åt ute på vägarna och jakten på ett mobilt bredband har gått så där.

Ps. På begäran från kommentarsfältet kommer här en bild på Hannes burgare Sympathy for the devil:

Bloggarkiv