Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Surf’s up!

May 09, 2011

Efter frukosten på Kono's bar det av till Hodad's i Ocean Beach för eftermiddagsburgare. Ocean Beach är en gammal hippiestadsdel som kan upplevas som lite mer ruff och sliten än en del andra av San Diegos strandsamhällen. Ni vet på det där charmiga sättet som skulle sticka i ögonen på en svensk kommunaltjänsteman med penna i bröstfickan, fotriktiga skor och funktionella detaljplaner i högerhanden.

Hodad's är ett öknamn på en wannabe-surfare, en sådan där som drar omkring på stranden med brädan under armen utan att vistas så mycket i vattnet. En person som mer vill tillhöra surfkulturen än utöva sporten. Jag gillar att surfa men är så dålig att jag med största sannolikhet skulle uppfattas som en Hodad om någon mot förmodan lade märke till mig. Hodad's passar mig fint med andra ord.

Hodad's

Hodad's är ett litet hak överbelamrat av gamla registreringsskyltar och surfbrädor med bås efter ena väggen och ett långbord i mitten i form av en gigantisk long board med plats för säkert tjugo personer. Stället befolkas av lokala surfare, övervintrade hippies (sägs det…), barnfamiljer och turister som undertecknad. I ena hörnet står en gammal front till en folkvagnsbuss med tillhörande förarhytt i vilken man kan sitta och avnjuta sin burgare.

Och då var vi framme vid burgaren. Menyn består i grunden av tre burgare – mini, single och double – som kan fås med eller utan ost och bacon. Totalt blir det tolv olika kombinationer från mini hamburger till double bacon cheeseburger. Utöver det finns pastramiburgare, kycklingburgare, vegetarisk blue cheese burger och den något förvirrande Unburger – "cheeseburger minus the meat".

Eftersom det var min andra burgare för dagen och klockan bara var tre så valde jag en single cheeseburger. Och tacka burgargudarna för det. Som ni ser på bilden är den ganska uppstoppad redan i singelformat.

Men tillbehören är klassiska – rå lök, tomat, pickles, sallad, majonnäs, ketchup och senap – och funkar därför perfekt trots mängden. Brödet och biffen är båda ganska platta och hela skapelsen är hårt lindad av papper för att hålla ihop. Känslan påminner faktiskt lite om kebab i pita. Skrev jag verkligen kebab? Hursomhelst, det gör att burgaren kan tryckas ihop och ätas med händerna utan problem. Notera även det något udda greppet att bygga burgaren med alla tillbehör under köttet. Annars är jag mer än vän av kött i botten och endast mayo – eller dressing – och ett salladsblad under.

Köttet på Hodad's levereras som färdiga färsbiffar från ett slakteri men det gick inte att få fram vad för typ av kött som användes. När jag frågade tittade hela köket på mig med undrande ögon och frasen från morgonen återkom: "it's burger meat!". När jag kom hem slog jag upp Hodad's i Hamburger America men inte heller där fanns något svar. Däremot såg jag att man absolut inte skulle missa deras pommes vilket jag ju gjorde.

Så kan det vara. Till min burgare avnjöt jag en iskall Dr Pepper med dubbel påfyllning –utan extra kostnad så klart – och den lokala Red Trolley Ale (döpt efter San Diegos röda spårvagnar) slank ner medan jag skrev det här.

Sammantaget en rakt igenom fantastisk burgarupplevelse. Kanske att det t o m blir en dubbel nästa gång. Med pommes. Vi säger så!

Bloggarkiv