Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Tack!

September 22, 2011

Till att börja med ett jättestort tack till er alla som varit inne på fundedbyme och bidragit. Det har gått långt över förväntan. På tre veckor har 126 fantastiska personer chippat in 27 081 kr!! Med 2-för-1-matematik blir det 252 "sålda" burgare även om jag förstår på alla fina mail och kommentarer att ni gör det för att ni vill stödja projektet snarare än för att köpa burgare som inte finns. Det värmer! Jag märker också att fler hittat till bloggen och att projektsidan fått den spridning jag hoppats på – sidan http://www.fundedbyme.se/projects/2011/09/flippin-burgers har visats 3690 gånger. Lika roligt är att endast ca en tredjedel av de som bidragit är personer som jag känner eller känner till. En hel skön hög av folk som är för mig helt okända har slantat för att hjälpa Flippin' Burgers på fötter. Stort!

Ni har gjort Flippin' Burger till det projekt med överlägset flest finansiärer av alla projekt sedan starten på svenska fundedbyme och det är i nuläget det tredje mest inkomstbringande projektet. Så vad händer nu? Det rullar på i 39 dagar till så målet om 30 000 känns helt klart inom räckhåll. Och skulle det bli mer så gör ju inte det något om ni ursäktar mitt uppförande som en femåring på julafton… Det är nämligen så att taket sätts som ett mål men det finns ingen gräns i egentlig mening, eller för att tala med Biggie – the sky is the limit. Så – tell your friends!

Presentkorten då, var tog de vägen? Är det sant att jag skriver det här från Filipinerna där era burgarpengar blir ett fint komplement till min kommunalrådspension? Nä. Det har bara varit lite mycket nu. Även för oss tjänstlediga. Men de kommer i elektronisk form så fort jag hinner.

Många som hört av sig med stöd och välkomna hurrarop undrar över statusen, kommer de få några burgare någon gång. Och när kommer den gången att infalla. Det enda jag kan lova är att det kommer att bli en restaurang. Det är ingen lös tanke eller fladdrig dröm – det är det enda mitt liv kretsar kring med risk för att låta dramatisk. Lokalen är en flaskhals men jag står fast vid att min plan är att öppna inom en månad efter tillträde. Det svåra är att säga när den tidpunkten infaller. De senaste två veckorna har emellertid varit lovande intensiva.

Jag har kollat på många objekt och har faktiskt i detta nu det högsta budet på en lokal och vi försöker sy ihop detaljerna. Det är dels en fläktfråga som ställer till det lite där jag, säljaren, mäklaren och fastighetsägaren har en dialog kring vissa oklarheter gällande stekning och fritering – för vi vill ju steka och fritera – som måste lösas innan jag är beredd att lägga handpenningen. Parallellt pågår förhandlingar med mina finansiärer eftersom lokalen är lite dyrare än vi tänkt men det ser lovande ut. Mer kan jag inte berätta i detta känsliga läge. Eller så kändes det helt enkelt lite spännande att få skriva så.

What else? Bröd. Min tilltänkta bagare hoppade av men det visade sig bli ett lyckokast för via kontakters kontakter i branschen kom jag i kontakt med Magnus Johansson, Sveriges kanske främste och mest erkände konditor – han har bl a stått för desserten till Nobelfesten de 10 senaste åren. Jag var tidigare en frekvent besökare när han körde Xoco på Rörstrandsgatan och nu har han öppnat bageri, konditori, kursverksamhet, u name it ute i Hammarby Sjöstad. Så jag fick träffa honom igår och langade fram mina Martin's potato rolls och beskrev min syn på ett bra bröd. Vänta lite sade han och gick och hämtade en skiva från en källarfranska. Hepp?! tänkte jag men när jag fick känna på brödskivan studsade det till inombords – det här kändes helt rätt i struktur och spänst. När jag sedan smakade så måste jag erkänna att det var förbaskat nära Martin's. I morse var jag där igen och hämtade hem fyra hamburgerbröd gjord av samma deg för en annan restaurang och nu ska jag prova dem till köttet och så tar vi det därifrån med eventuell justeringar av storlek, höjd, smak osv. Med tanke på att redan källarfranskan kändes bra så är jag mycket hoppfull. Det känns oerhört kul att få jobba med ett sådant proffs. Och på tal om källarfranska så vet trogna läsare att inget ställe mindre än Le Tub körde just en källarfranska. Nu är jag mer ute efter ett klassiskt hamburgerbröd men ni hajar att vi är i rätt bollpark. Bröden kommer att kunna levereras färska varje morgon. Nybakt är ju alltid bäst men nybakat till burgare, det måste vara nära nirvana. Så här ser de jag fick i morse ut:

Sen händer det lite grejer på köttfronten också som verkar väldigt spännande men det vet jag mer om i nästa vecka så det får vänta. Likaså en ny ost som jag provat.

Under tiden snackar vi lite inventarier. Jag vill ju ha ett sunkhak och det är ju inte alltid helt lätt att definiera – jag vet inte alltid själv vad jag menar. Tror dessutom att jag skrev någonstans att jag tänker mig lagerlokal möte diner. Huruvida det landar där är ju såklart väldigt beroende på lokalen och dess atmosfär men nu har jag i alla fall börjat skaffa lite – i mitt tycke – fulsköna inventarier. Det började med att jag var ute och sprang en solig förmiddag runt Brunnsviken – en av flera perks med att inte ha några fasta tider – och såg ett gäng plaststolar på järnram som stod och slokade ute i regnet utanför en byggnad. Jag gick in och fick tag på en restaurangägare som stolarna visade sig tillhöra och till min stora glädje skulle de slängas. Så på kvällen var min grymma polare Matte och jag där med ett släp och plockade upp nio stolar för inga pengar alls. Bokstavligen. De behöver lite upputsning men designen tycker jag känns som något från Saarinen eller Eames som stått och rostat ihop på en diner i nordöstra Pensylvania. Kanske att jag övertolkade lite där. Vad säger ni?

Nio stolar check alltså. Men jag behöver fler så när jag sprang förbi ett gäng bruna plaststolar modell ishockeyrinkscafeteria i en antikaffär för också nästan inga pengar alls slog jag till på 12 stycken. De här är betydligt mer anspråkslösa och man kan på goda grunder ifrågasätta om de har någon charm över huvudtaget. Men det var just det jag föll för. Jag tänker snutfika på Hillstreet 1981 eller varför inte samma sköna känsla som de fula plaststolarna på Brooklyn Brewery skänker? Så här ser de ut i alla fall, notera vinyldynan, det är hela grejen.

Let's be carefull out there. That includes you, Belker!

Lite lampor har det också blivit. Jag ville gärna ha någon typ av industrilampa eftersom jag tycker de ger en skön känsla men eftersom det kanske är den just nu minst originella inredningsidén i den sandlåda vi alla lever i blir jag ifrånsprungen av massa fashionistas med shabby-chic skrivet i pannan varenda gång jag tittar in på blocket. Så fick jag grisa till det lite. I mitt vardagsrum ligger därför inte mindre än 14 grislampor och myser och luktar – ja gris. Och grisbajs. De ska iväg till en lokal i morn där de ska få lite upputsning de också.

Om ni inte gillade något av ovanstående står mitt hopp till lite sköna grejer som jag plockade hem från USA. Eller plockade och plockade, det var ett himla strul med budfirmor och postgång och snälla vänner som släpade hem grejer på flyget. Men hem kom i alla fall de här – igen, i mitt tycke, oerhört fulsköna – menytavlorna från tidigt 80-tal.

"You've come a long way baby"

Där ska menyn sitta är det tänkt. När jag ändå håller på trycker jag in en surfbräda också. Den kommer att få hänga i lokalen som en symbol för resan och att rida på vågen eller vilken ursäkt som passar för dagen för att få hänga upp den. Jag köpte den på den här loppisen i norra Florida där tiden stått stilla sedan tidigt 90-tal. Brädan var åtminstone från den tiden. Känslan på loppisen var nog ännu mer daterad när jag tänker efter.

Det var väl det för den här gången men jag återkommer snart med uppdateringar kring lokal, brödprovning, en riktigt bra fulost och burgarartikeln i Magasin Morberg som kommer nästa vecka. Missa inte den i butik!

Bloggarkiv