Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Terminstart!

August 23, 2011

1:a, 2:a, 1:a, 2:a. Hallå? Någon där? Kommer ni ihåg ljudtesten från speakerbåsen i barndomens idrottsanläggningar? Ahh..jag får bilder av kommuntegel och lackade furubänkar. Det var ett tag sedan och det var också ett tag sedan bloggen uppdaterades. Det blev ett längre sommaruppehåll än planerat, nästan som en industrisemester vilket kanske en tjänstledig lallare som jag inte riktigt förtjänat. Men det har faktiskt bara blivit två veckor burgar-time-out, i övrigt har det gnetats på om än inte i bloggform. Så vad händer?

Låt mig börja med det som inte händer. I mitten av juli hittade jag äntligen den lokal jag sökt efter sedan tidig vår. Lite dyrare än jag tänkt och definitivt lite dyrare än vad banken tänkt men min utomordentlige bankman är väldigt burgarsugen så det såg grönt ut. Next stop Almi. Läste ni stop? Japp. Tvärstopp. I slutändan hade jag ringt ner hela bygget men det gick inte att komma runt, på grund av vår svenska semester – som jag är all for! – så kunde kreditprocessen inte dra igång förrän efter sommaren. Utan Almi ingen bankfinansiering. Frustration. Men, men, jag förstår läget som sagt och är väldigt tacksam för att Almi finns – nystartade restaurangverksamheter är ju ungefär lika säkra som grekiska statspapper. Så jag ställde in mig på att lokalen var såld när den snart försvann från mäklarens sida men ringde så klart för att bara kolla och tydligen var den inte alls såld – men indragen. Samma sak hände mig i våras. Möjligen kommer den säljas i januari men det funkar ju inte så jakten fortgår, ska kika på tre ställen under veckan.

Under sommaren har jag också träffat lite folk i restaurang- och köttbranschen för att få lite allmänna tips och stämma av diverse grejer i affärsplanen vilket varit väldigt värdefullt för en novis som jag. Kommande veckan ska jag träffa två kockar på samma tema. Inom snar framtid ska jag även dela med mig lite mer av affärsplanen här har jag tänkt. Jag har även träffat några potentiella investerare och vi får se hur det faller ut. Sen har jag en liten idé som involverar er medverkan och hoppas kunna återkomma strax om det.

Under våren var det mycket labbande hemma i köket med köttkvarnen och självfallet drogs många lärdomar under resan men en grej som blivit lite vilande är brödet. I våras bakade jag mycket bröd själv – vilket ju alltid är att föredra för hemmakocken– men som jag kanske nämnt tidigare kommer brödet till restaurangen att bakas av ett lokalt bageri. Favoritbrödet under resan hittade jag hos Shake Shack, vars bröd påminner en hel del om Martin's Potato Rolls. Så idag fick jag en laddning på posten från en vän i Boston:

Tanken är att bageriet, som idag inte gör hamburgerbröd alls, ska produktutveckla ett bröd med utgångspunkt från Martin's. För er som inte provat dem är Max Frisco-bröd det närmaste man kommer på den svenska marknaden. Med det sagt så är Martin's ändå en helt annan grej, de är mindre, plattare, lite kompaktare och spänstigare i konsistensen. Friscobröden tycker jag är för stora och det är svårt att få till en bra biff-bröd-ratio. Men de har en finns smörsmak som påminner om Martin's. Det ska bli mycket spännande att se om bageriet kan jobba fram något liknande. Riktigt så platta som en tur över Atlanten gjort dem är de inte egentligen men vilken smak!

Annars har det faktiskt varit en hel del skrivande under sommaren. I kommande nummer av Magasin Morberg – IRL that is – har jag fått äran att berätta lite mer om resan i våras, varvat med burgarens historia och några bittra inslag om den svenska burgarkulturen. Mer om det i nästa inlägg för ett sådant blir det. Nu kör vi igen.

Bloggarkiv