Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Things to do in Denver when you’re dead

May 06, 2011

Jag har befunnit mig på resa från Denver till San Diego med mellanlandning och försening i Phoenix så dagens inlägg blir ett uppsamlingsheat, lite teori och en ruttgenomgång.

Efter att jag och Fasel lämnat Bud's Bar på förmiddagen berättade Fasel att hans favoritburgare – "best in Denver!" – fanns på ett ställe som heter Red Robin. Jag tyckte mig känna igen namnet och undrade om det var en kedja – den här bloggen vill gärna vara restriktiv med kedjor – men Fasel försäkrade att så inte var fallet. Väl på plats blev jag aningen misstänksam eftersom miljön och stuket var lite plastigt. Men när en local vill ta en till stans bästa burgare så känner i alla fall jag att man måste hänga på. Det som dock gjorde mig lite skrämd var att det tydligen skulle vara ananas på burgaren, hemska tanke.

The Banzai Burger som den visade sig heta innehöll mer än så. Förutom grillad ananas, ost, tomat, sallad och majonnäs var den marinerad i – drum roll – teriyakisås! Jag kan erkänna direkt att Fasel och jag inte delar åsikt om Denvers bästa burgare, även om jag bara ätit tre totalt, men mina fördomar om Banzaiburgaren kom faktiskt på skam. Köttet var lite burger kingish så vi hoppar det men smakkombinationen av smält ost, grillad ananas och teriyaki var riktigt spännande. På Fasels inrådan drack vi strawberry lemonade till vilket var perfekt slaskigt.

Banzai burger

Efter att ha tryckt både Bud's och Banzai inom loppet av en timme kom jag att tänka på den gamla nittiotalsklassikern Things to do in Denver when you're dead men jag tog mig i alla fall till flygplatsen utan att spricka. Och på tal om flygplatsen tänkte jag nu ägna några rader åt min planerade rutt.

Ni som hängt med från start – ända sedan i tisdags! – har noterat återkommande referenser till George Motz och hand bok Hamburger America (lite mer om den snart). Motz 100-lista har utgjort ram för planeringen av resan men tanken är inte att jag ska göra om hans resa. Dels blir det tufft att trycka in flera års hamburgarkonsumtion på sex veckor dels lite poänglöst. Det finns trots allt andra listor, bloggar och tips att följa upp. Alla har sina favoriter vilket gör allt så mycket roligare. En lista som jag tycker kompletterar Motz är Food & Wines rankning av USA:s 25 bästa hamburgare. Det finns viss överlappning – och dessa hamnar högt på min lista – men F & W har en slagsida mot mer gourmetburgare. För egen del är jag inte jätteförtjust i hela gourmetburgartrenden men en och annan kan vara kul, speciellt om de tillhör världens bästa. Utöver dessa listor har jag stoppat in ett och annat bloggtips och en del egna kandidater, främst från San Diego.

Vilket för oss tillbaka till rutten. Nu minns jag inte om jag nämnde det tidigare men jag bodde i San Diego för ca fem år sedan och skälet till att jag åker dit i början av den här resan är – förutom en del logistiska överväganden och några inte fullt så logistiska skäl (som att det är varmt och man kan surfa) – att jag vill prova de burgare som eskalerade mitt beroende för att se hur de står sig mot landets bästa. De får bli min referenspunkt. Exempelvis höll jag i likhet med många i San Diego ett ställe som heter Rocky's som stans bästa men jag har bara sett Rocky's på lokala bloggar och listor medan två andra ställen i San Diego kvalade in på Motz lista.

Med San Diego som utgångspunkt plockade jag Denver på vägen. Efter Diego möter jag upp i Miami med min vän och burgarfreak Hannes och där börjar den riktiga road trippen. Under två veckor kör vi upp via Atlanta – och förhoppningsvis en avstickare till Memphis och Nashville – sen vidare mot Washington DC och över New Jersey ända upp till Boston. På vägen passerar vi även Conneticut som verkar vara ett burgarmecka. Till sist svänger vi tillbaka för att avsluta med några dagar i New York.

När Hannes flyger hem flyger jag vidare till San Francisco där mina kompisar Adam och Patrik ansluter för en ny road trip ner längs västkusten till LA. Sista veckan avslutas med en tur från Chicago ner en sväng i djupet av Illinois, vidare via Indiana och Ohio tillbaka till New York för hemfärd. Med mig på den sträckan är min svåger Patrik.

Låter det snurrigt? Ja, lite snurrigt blev det att få ihop med semestrar och flygtider för mina otroligt fina vänner som ställer upp som chaufförer. Skönt att dela på körbördan tänker ni kanske?. Nope. Jag har inget körkort…

På återhörande!

Bloggarkiv