Uma mia!
June 17, 2011
Sista stoppet i LA blev det omtalade Umami burger, bl a utnämnd av tidningen GQ till Burger of the Year. Umami kan, vad jag förstår, beskrivas som en femte grundsmak efter sött, surt, salt och beskt. Jag tänkte faktiskt inte fördjupa mig i det mer här utan hänvisar som den late bloggare jag är till wikipedia. För det vet ni ju barn att allt som står där är sant. En sak värd att nämnas är emellertid att Umami burger inte når sin umamistatus genom att använda natriumglutamat – vilket tydligen är ett omtvistat ämne – utan istället har köket fokuserat på ingredienser som naturligt ger en umamieffekt. Bloggen A Hamburger Today har gått till botten med processen, kika här.
Umami finns på ett flertal ställen i LA och är en hybrid av kedja och lite finare restaurang med en väldigt fridsam miljö, på gränsen till aningen tråkig kanske.
Av vad jag läst innan och att döma av miljön förväntade jag mig någon form av gourmethybrid till burgare. Och det fick vi. Jag valde deras signaturburgare Umami Burger med ugnsbakad tomat, svamp, karamelliserad lök och parmesanflan. Kombinationen gav en speciell smak med stänk av både sött och syrligt samt någonting som drog åt anis. Om det var den femte smaken som jag upplevde vågar jag inte svara på men den var riktigt, riktigt god. Jag håller den som tvåa efter Michaels Genuine Food i Miami bland den här resans gourmetburgare. Köttet var väldigt saftigt och brödet ett fint brioche som det ska vara men med dragning åt en klassisk roll. Kolla bara på tuggbilden hur fint följsamt brödet är! I efterhand hade jag gärna provat den med cheddar eller någon annan smältost istället för parmesanflanet men då snackar vi detaljer.
Bloggarkiv
- Då var vi här då
- Luften är fri…
- Ombokning för de med presentkort som var bokade tor-lör i förra veckan
- Hur gör vi nu då?
- Förtydligande II
- I väntan på vadå…
- Förtydligande…
- Presentkortsvecka 12/3 – 17/3
- Renoveringsplattityder
- Nu kör vi. Igen.
- Korven del III
- Flippin’ Beta
- Presentkort
- Gräddportello
- Kungsholmen
- Tack!
- Liket lever!
- Korven – del II
- E4-baren!
- Kärnverksamhet
- Tack!
- Digitala burgare
- Sliders
- Terminstart!
- Lite B…
- Krazy Jim’s Blimpy Burgers
- Put your hands up for Detroit – I love this burger!
- Frysbiff
- Uma mia!
- Irv’s tar täten
- Lunchburgare i Chicago
- Hemma och genast ute och cyklar
- Marty’s
- Äpplen och päron?
- In’N'Out igen
- Got burger?
- På spåret
- Bilder från Burger Joint
- Burger Joint
- Grisen i säcken
- Picture this!
- Dynamisk duo
- New York
- Ångest
- Loui’s Lunch
- Ett skakhak är fler än fem killar
- Ben’s Chili Bowl och Fuddruckers
- Tondöv eller bortskämd?
- The world famous ghetto burger
- This guy is really bored
- Carolinas III
- Carolinas II
- Carolinas
- Holy Finch!
- Vi är i smöret!
- Stora magar på BB
- “Cook ‘em slow man, cook ‘em slow”
- Hemmagrill
- Le Tub
- Beef!
- Tuggmotstånd…
- Fem killar är fler än tusen frysbiffar
- Socks up!
- Kedjereaktion
- Jag är ju även resebyrå…
- Ett bord för sju
- Surf’s up!
- Goin’ back to Cali
- Things to do in Denver when you’re dead
- Fasel the cab driver
- The Cricket Burger
- Fast i tullen!
- Jakten på USA:s bästa burgare