Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Uma mia!

June 17, 2011

Sista stoppet i LA blev det omtalade Umami burger, bl a utnämnd av tidningen GQ till Burger of the Year. Umami kan, vad jag förstår, beskrivas som en femte grundsmak efter sött, surt, salt och beskt. Jag tänkte faktiskt inte fördjupa mig i det mer här utan hänvisar som den late bloggare jag är till wikipedia. För det vet ni ju barn att allt som står där är sant. En sak värd att nämnas är emellertid att Umami burger inte når sin umamistatus genom att använda natriumglutamat – vilket tydligen är ett omtvistat ämne – utan istället har köket fokuserat på ingredienser som naturligt ger en umamieffekt. Bloggen A Hamburger Today har gått till botten med processen, kika här.

Umami finns på ett flertal ställen i LA och är en hybrid av kedja och lite finare restaurang med en väldigt fridsam miljö, på gränsen till aningen tråkig kanske.

Av vad jag läst innan och att döma av miljön förväntade jag mig någon form av gourmethybrid till burgare. Och det fick vi. Jag valde deras signaturburgare Umami Burger med ugnsbakad tomat, svamp, karamelliserad lök och parmesanflan. Kombinationen gav en speciell smak med stänk av både sött och syrligt samt någonting som drog åt anis. Om det var den femte smaken som jag upplevde vågar jag inte svara på men den var riktigt, riktigt god. Jag håller den som tvåa efter Michaels Genuine Food i Miami bland den här resans gourmetburgare. Köttet var väldigt saftigt och brödet ett fint brioche som det ska vara men med dragning åt en klassisk roll. Kolla bara på tuggbilden hur fint följsamt brödet är! I efterhand hade jag gärna provat den med cheddar eller någon annan smältost istället för parmesanflanet men då snackar vi detaljer.

Bloggarkiv