Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Digitala burgare

September 05, 2011

Ni som följt den här bloggen har visat ett rörande intresse för en restaurang som ju faktiskt inte finns. All feedback och alla kommentarer värmer verkligen. Nu tänkte jag ta det ett steg längre, testa era lojalitetsgränser och se om det går att sälja burgare som…faktiskt inte heller finns.

Jag har i tidigare inlägg sagt att jag ska berätta lite mer om affärsplanen, hur jag tänker mig mitt framtida hak och så vidare. Den senaste tiden har jag därför knåpat lite på en presentation som nu finns till allmän beskådan här. Förutom att Prezi (som presentationen är gjord i) är ett grymt onlineverktyg så ville jag lägga ut den just online för att så många som möjligt kan få del av den. Spridning är ju a och o som ni bloggläsare vet. Vissa i min närhet har ställt sig frågande till att lägga ut för mycket info eftersom någon skulle kunna sno idén och hinna före. Nu ska vi inte överdriva djupsinnet i min marknadsanalys eller bredden i min trendspaning – så innehållsrik är inte presentationen och så revolutionerande inte min idé – men framförallt känner jag att ett sådant resonemang missar målet en aning. Den som inte själv har upptäckt att burgare i Sverige äts i skamvrån, eller som missat att för egen del komma till insikt om att råvaror och färskhet påverkar även maträtten hamburgare (really?!), kommer nog vara ännu segare i starten än jag. Och skulle någon slumrande burgarerestauratör vakna till liv i sin frys och inse att det kanske blir godare med nybakat bröd så är jag den första att applådera. Varför skulle vi inte kunna ha lika många bra burgarhak som thaiställen? Vi har ju redan en pub i varje hörn som visar hockey och serverar ispuck – låt dem tina!

Nu svävade jag iväg lite igen. Digitala burgare var rubriken. F o m i fredags finns mitt projekt till beskådan även här, på fundedbyme.se. Det var egentligen till den sidan jag knåpade ihop presentationen. Funded by me är en fantastisk lösning som en grupp driftiga personer startat för att möjliggöra för andra personer att samla in pengar till sina projekt – en form av mikrofinansiering där många bäckar små kan leda till något stort. Som de själva skriver har ju projektskapande och entreprenörskap i alla tider litat till finansiering från nära och kära och personliga nätverk. Med de sociala mediernas intåg kan den processen både breddas och fördjupas till vad som kallas crowdfunding. Grundarna till den svenska grenen av Funded by me finansierade själva starten med crowdfunding och jag tycker det är ett fantastisk initiativ som jag dels ville stödja dels var nyfiken på att prova. Upplägget är väldigt enkelt och vem som helst kan via en enkel betallösning skänka en slant till ett projekt de vill stödja. Som tack för stödet är tanken att alla givare ska få en gåva och helst bör den vara kopplad till projektet. Hittills har projekten på fundedbyme.se tillsammans samlat in över 400 000 kr sedan starten. Av det går en liten procentandel till skaparna av siten vilket alltså utgör själva affärsidén. Bra idé, bra lösning.

Jag har som sagt lagt upp mitt projekt Flippin' Burgers och det går nu att stödja med valfritt bidrag. Den som bidrar med 150 kr eller mer får ett presentkort med ett 2 för 1 erbjudande på valfri hamburgermeny…när det öppnat. Jag tänkte att går det att driva en blogg om en restaurang som inte finns så kanske det går att sälja burgare som inte finns. Och det gjorde det. Sedan i fredags har inte mindre än 9 230 kr från sammanlagt 38 finansiärer rasslat in! Visst har jag så klart utövat påtryckningar på min närmaste omgivning men ca hälften av alla givare är personer som jag inte känner, vissa av dem känner jag igen från kommentarsfältet här. Det känns väldigt roligt och privilegierat att få det stödet!

Så, vad är tanken med det hela? I stora drag är det tredelat. Till att börja med tyckte jag som sagt att personerna och idén bakom fundedbyme var så bra och kreativ att jag kände att jag ville ge det en chans. För det andra är det givetvis ett intressant sätt att ytterligare nå ut och sprida lite uppmärksamhet kring mitt framtida hak. Men med en tvist. Eftersom det blir en kombination av crowdfunding och förtidsförsäljnig tänkte jag att det skulle kunna vara ett bra verktyg för att uppnå flera saker. Det är ett första test av efterfrågan och möjliggör kontakt med potentiella kunder. Två-för-en-erbjudandet fungerar också som en prognos över kundtillströmning i öppningsfasen eftersom ytterligare en person förutom den som stött projektet följer med. Sist men inte minst skapas en intäkt nu för en kostnad längre fram vilket stärker likviditeten i projektets tidiga fas. Det är också den tredje anledningen – att dra in lite mer pengar. För även om Flippin' Burgers inte står och faller med detta initiativ så bidrar så klart all likviditet till att göra Flippin' Burgers ännu lite mer som jag hoppas att det ska bli.

Det var det. Inga bilder idag, bara text. Och en simpel vädjan: kom och köp!

Bloggarkiv