Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Dynamisk duo

May 31, 2011

Första kvällen i NY tog vi oss först till Spotted Pig men eftersom väntetiden var lite lång åkte vi vidare till Corner Bistro, ett ställe som brukar komma med på listor över burgare i NY och som George Motz beskriver i Hamburger America som sin "home town burger". Den burgare som för honom utgör utgångspunkt och referenspunkt mot vilka alla andra burgare jämförs. Han anser fortfarande att det är en av landets bästa.

Jag vet inte om jag skulle gå så långt, eller det vet jag – det skulle jag inte – men visst var det en riktigt bra burgare. Framförallt var köttet saftigt och fint i smaken. Det kommer från en slaktare på samma gata bestående av högrev, ryggbiff och porter house-stek. Blandningen liksom burgaren i övrigt, har varit densamma sedan fyrtio år tillbaka. Ägaren likaså. Köttet grillas i en broiler vilket innebär att hettan kommer uppifrån som vid ugnsgrillning men med gasollågor. Det ger burgaren en fin knaprig yta som sluter likt ett hölje om köttsaften enligt samma modell som vid snabbstekning vid mycket hög temperatur.

Det är i grunden ett ganska anspråkslöst hak, en dive bar, med en i sin tur ganska anspråkslös burgare men som med sitt fina kött höjer sig just därför. Det är enkelt och väldigt gott med snabbfriterat bacon som enda finess men det är å andra sida en perfekt utsvävning. Helt frälst blev jag emellertid inte. För att vara en enkel burgare är den förvånansvärt högt komponerad vilket gjorde att den fick tryckas ihop rejält för att kunna ätas med händerna och hade därför svårt att hålla i hop. Den totala smakupplevelsen skulle också kanske kunna komma upp ett snäpp till.

Lunch dag två och vi tog tunnelbanan ut till Flushing i Queens, alldeles bredvid Mets hemmaarena och i närheten av US Opens Flushing Meadows samt, enligt uppgift, New Yorks största China Town. Tyvärr var vi helt fel och om ett av stadens bästa burgarställen skulle ligga där vore det väl maskerat bland den ostasiatiska matdominansen. Donovan's skulle vara en irländsk pub så vid första åsyn av sådan gick vi in och frågade efter konkurrenten.

Vi var mycket riktigt i Flushing visade det sig, även om den lokale bargästen återkommande refererade till sin stadsdel med ett annat ord med snarlik stavning så när som på ett c och ett k till bekostnad av något l och s. Ja, ni förstår. Vi skulle emellertid till Woodside, 20 dollar tillbaka med taxi längs linjen vi kom på. Tydligen var postnumret detsamma vilket gjorde det svårt för google och oss.

Men en stund senare satt vi i baren på Donovan's pub med två nylagade hederliga ostburgare redo att skrida till verket. Även Donovan's grillar sina burgare enligt broilertekniken som de använde på Corner Bistro och även här bildades ett nästan kexigt skal med massor av saft innanför. Även här har burgarna, ett halvt pund stora, serverats enligt samma recept sedan sjuttiotalet med en färs gjord på New York strip eller Shell steak som jag inte hunnit kolla upp vad det egentligen är. (Jesper kanske kan briljera lite i kommentarsfältet på sedvanligt manér.

Donovan's har vunnit utmärkelser som New Yorks bästa hamburgare, bl a av Time Out Magazine, och det sitter tidningsklipp med lovord både här och där. Jag tror att både jag och Hannes är beredda att hålla med om det omdömet baserat på de vi hann prova den här gången. Det var, återigen i likhet med Corner Bistro, en enkelt komponerad men fantastiskt fin hamburgare.

Tyvärr ville min tröga uppkoppling inte fixa några bilder men jag lägger upp dem så fort det går! Nästa inlägg: Spotted Pig och Minetta Tavern.

Bloggarkiv