Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Jakten på USA:s bästa burgare

May 04, 2011

Jag skriver det här i luften över Atlanten på väg till USA. Jag är på väg dit i ett syfte – att äta hamburgare. För ett par timmar sedan lämnade jag ett snöigt Arlanda. Kalla vindar utanför, lätt bris av förväntan inombords. Framför mig väntar sex veckor i jakten på några av USAs bästa hamburgare. Jag siktar på två burgare om dan och förutsatt att jag överlever kommer allt att skildras på den här bloggen. Första anhalt: Denver, Colorado. I nästa inlägg ska jag berätta mer om det.

I Sverige ser vi ofta USA som skräpmatens hemland. Inte helt oförtjänt men som så ofta med vår bild av USA väldigt förenklat. Den här resan och bloggen kommer skildra ett annat USA, där det enkla, genuina och vällagade får ta plats. Snabbmat bortom det snabba, hamburgare bortom skräpmat. Kanske inte alltid nyttig, men i de flesta fall, helt fantastisk.

Så varför den här resan? Alla ni därute som gillar burgare vet hur frustrerande livet ibland kan vara i ett land som vårt. Där nio av tio hamburgare består av frysbiffar och industribröd och den tionde av en stor, torr, kompakt färsklump som tvingar oss att frångå hela poängen med hamburgare som koncept – att äta med händerna.

Jag har funderat mycket på varför det är så, varför det enda som det inte verkar vara så noga med på en svensk hamburgare är köttet och brödet – vilket är ganska paradoxalt. Jag hittade inget bättre svar än att de som serverar hamburgare inte bryr sig tillräckligt, att de inte tar hamburgaren på allvar. Till slut bestämde jag mig därför för att försöka göra något åt det själv och öppna en egen hamburgerbar.

Jag hade funderat ett tag på att göra något annat i livet, att lämna mitt dammiga konsultliv och kliva ur ekorrhjulet, som folk brukar säga. Att driva en egen restaurang innebär kanske inte att det där hjulet saktar in, men jag tänkte att jag åtminstone blir min egen hamster och med egen saltsten – hamburgaren. Konceptet är väldigt enkelt – riktiga burgare gjorda av egenmald färs från kött som aldrig varit fryst och serverade på nybakat bröd. Men mer om det längre fram.

Hur hamnade jag då här? Lika ofta som jag funderat på ett eget ställe hade tanken kommit om att åka över till USA och se och lära från världens bästa hamburgerställen. Tanken på en reseblogg hade också funnits där och i svaga stunder även naiva hopp om att en sådan kanske skulle kunna finansiera resan. Jag var ju redan en wannabe-krögare så varför inte ta steget fullt ut och bli en wannabe med blogg – blondinburgarn.

Sagt och gjort. Jag började ringa runt till företag med koppling till hamburgare och bland de första jag hörde av mig till var Hellmann's majonnäs. Som flera andra burgarnördar därute tycker jag inte att den klassiska svenska majonnäsen funkar på burgare. Den är lite för söt, inte tillräckligt syrlig. Ibland gör jag så klart min egen majonnäs men oftast kör jag på Hellmann's. Hursomhelst, de var de första som trodde på min idé tyckte att hela projektet lät som en kul idé vilket slutade med att Hellmann's valde att finansiera hela resan. Så det är tack vare dem jag skriver det här.

Den här bloggen kommer att handla om de ställen jag besöker och de burgare som de serverar. Jag kommer också skriva om min egen syn på hamburgare, alltifrån malning och färsblandningar till brödbak och stektekniker. Kanske blir det också ett och annat inlägg om livet som egenföretagare.

Hör gärna av er i kommentarsfältet. Nu åker vi!

Bloggarkiv