Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

Korven del III

February 03, 2012

Igår var jag och pratade på Tillväxtsverkets myndighetsdagar. Det var en intern konferens för olika myndigheter som Bolagsverket, Skatteverket, etc. om deras samverkan för att främja företagandet i landet. Jag hade turen att få snacka burgare passet innan lunch och direkt efter en genomgång av det senaste inom e-legitimation. Det var första gången jag pratade för en publik sedan jag lämnade jobbet och det var en väldigt kul och annorlunda upplevelse att prata om sig själv och sitt lilla projekt. Ganska nyttigt också att tvingas ta en dag för att summera ihop vad man haft för sig det senaste året.

Det har ju hänt en hel del med företagsklimatet de senaste åren och jag tycker att myndigheternas satsning på verksamt.se förtjänar mycket beröm. Samtidigt var väl min övergripande slutsats att det svåraste med att starta företag är att ta sig förbi den mentala barriären och vad som bygger upp den kan vara väldigt abstrakta och diffusa faktorer som är svåra för myndigheter att påverka, ens med den bästa vilja. Så var det för mig i alla fall. Att ta det där lilla klivet är precis lika svårt som det är enkelt.

Annars är det mycket möten nu och detaljer som ska redas ut fram och tillbaka med leverantörer, försäkringsbolag, banken och just myndigheter. Kul, tidskrävande och ibland frustrerande. Som väntat kan man väl säga. Då gäller det att ibland hitta tillbaka till syftet med alltihop. Mat.

En annan reflektion jag gjorde under gårdagens presentation är att ni mina vänner här på bloggen är den största tillgången jag har. Ett bokstavligt burgarwikipedia som inte tvekar att upplysa om att just Cosmopolitan är en hårt uppdriven sallad eller att Korvhantverk Stockholm är the shit.

För en tid sedan tog jag det tipset på orden och hörde av mig till dem. Ute i en korvbunker i Grimsta träffade jag Jon Randow och fick mig en lektion i passionerat mathantverk som bara motsvaras av smaken på hans korv. Just korv är som ni vet inget expertområde för undertecknad och om uttrycket korvstoppning någon gång är på sin plats så var det då. Jag är nästan osunt nyfiken och detaljgirig i vanliga fall men nu var jag informerad till bristningspunkten. Vilken kunskap och vilket kall den mannen hade!

Det fina med att ta emot kunskap av någon som brinner för det inom ett område som man brinner för själv är att en hel del faktiskt fastnar. Men jag skulle ändå inte kunna göra honom rättvisa så jag föreslår att ni kikar in på hemsidan och sedan tar er vidare till en butik och avnjuter dem själv. I korthet kan jag bara konstatera att korven inte innehåller något annat än kött, kryddor och mjölksyrakultur. Punkt. Som Jon själv skriver på sidan.

Korvarna är lite kortare än jag tänkt mig men det kunde vi lösa så härliga skapelser på 125-150 g i fullkorvslängd kommer snart att vila i ett bröd nära dig. Vi resonerade ganska länge kring att skapa en egen korv till mig, vad den skulle innehålla i så fall, eller gå på någon av hans befintliga sorter. Det slutade i att vi båda var överens om att köra på befintliga smaker till en början. Dels har jag lite svårt att uppskatta efterfrågan på korv i förhållande till burgare i början dels ser jag faktiskt ingen anledning att trixa med en så fin produkt.

Den första jag kommer att satsa på är den som är smaksatt med fänkål. Den har precis lagom mycket smak utan att slå över för att uppfylla den sinnebild av en hederlig hot dog men med en twist som varit min vision (om man ska uttrycka sig lite pretto). Därtill blir det en korv smaksatt med anchochili och kaffe som får bli min chili dog utan chili om man säger. Ancho och kaffe, kan det bli mer cowboy? Med ännu lite mer sting från inlagda jalapenos och syrlig sötma från karamelliserad lök tror jag vi är hemma.

Här en bild med ett par av Korvhantverks skapelser (smaksatta med rostad vitlök) och lite hemkörda pommes. Tyvärr var jag tvungen att ugnstina korvbröden som jag dessutom glömde så att de torrsrprack, så bilden är väl inte direkt representativ för det som komma skall.

I lilla skålen vilar Bobby Flay's Malt Vinager Taragon Aioli som kort och gott är en majonnäs smaksatt med maltvinäger och lite dragon. Dragonet drar den lite åt beahållet men bara lite medan maltvinägern kan vara det bästa som hänt ett par pommes. Har ni provat? Maltvinäger kan vara lite småklurigt att hitta men för stockholmare finns den i The English Shop i Söderhallarna och säkert på andra ställen också. Dragonen står under utvärdering men klart är att maltvinägermajonnäsen kommer göra sällskap med jalapenoketchup och amerikansk gul senap på borden.

Annars börjar jag bli riktigt sugen på burgare nu, det var faktiskt längesedan jag gjorde några. Om ett par veckor hoppas jag som sagt kunna börja provköra köket för mig själv och då kommer vi laga igenom hela menyn och lägga upp bilder där alla rätter ser ut som de ska (och tagna med en juste kamera…).

Om kvällarna när tankekraften tryter sitter jag numer och ramar in på nätterna. Ni som fått era presentkort (vilket jag hoppas är ca 90% vid det här laget) har sett att de utgörs av bilder från USA-resan i våras och för en tid sedan beställde jag 100 förstoringar i olika storlekar som ska pryda väggarna på Flippin B (på så sätt kan ni alltid fly bort i tanken om vi inte lyckas leva upp till förväntningarna…). Så jag damsuger nu stadens loppisar och Myror efter intressanta rådjursmotiv i olja och virkade visdomsord för att snika åt mig de fint sunkiga och slitna ramar som omger härligheterna. Det blir en rätt skön känsla om jag får säga det själv.

What else? Jo, hade möte med reklambyrån Söder i veckan och snackade inspiration för den grafiska profil som de ska ta fram åt mig. Det var faktiskt precis så som jag alltid tänkt mig att en reklambyrå jobbar och jag blev precis så sugen på att jobba med det som jag föreställt mig att jag ibland varit. Jag fick ordbajsa alla möjliga referenser och de kastade i sin tur filmreferenser, varumärken och andra attribut kors och tvärs. Ett par dagar senare damp det ner en mood board i form av ett bildcollage som på ett mycket imponerande sätt fångat upp varenda lite obskyr tråd vi dragit i. Vi kom bland annat fram till att det skulle vara mer E.T. än Grease, mer 70-tals skateboard än rock'n'roll, mer sunkig polisbil från Blues Brothers och Trans Am från Smokey and the Bandit än 60-tals amerikanare, mer Puma Suede än Adidas och mer mörka färgtoner från amerikansk collegeidrott än ljusa pasteller från en 50′s-diner. Det var en väldigt kul process. Tyvärr kan jag inte lägga upp boarden här men jag får ta och rama den också helt enkelt. På tal om det grafiska är loggan också på g från illustratören och här är en mellanskiss som ska korrigeras lite i underbrödet och putsas lite innan färgsättningen. Dubbelburgare med keps. Mycket nöjd.

I väntan på allt det grafiska kunde jag ändå inte hålla mig från att slå till på ett gammalt skylt-F när jag sprang på det. Det får också hänga nånstans på väggen.

Det var det för idag. Jag önskar skön helg med några ord från Estlands president i ekonomiekot häromsistens. På tal om att Estland förutsätts bidra till stabilitetspakten för att rädda EU:s gamla stater, trots deras ovilja att gå igenom det stålbad som Estland fick erfara, citerade han Frasse ur Karl-Alfred för att beskriva EU:s inställning: "I will be glad to pay you tuesday for a hamburger today". Ungefär som ni fast tvärtom!

Bloggarkiv