Blogg

I samband med burgarresan till USA i maj 2011 startades bloggen Flippin' Burgers som var aktiv t o m öppningen av restaurangen i mars 2012. Bloggen låg på dåvarande Magasin Morbergs hemsida och skildrade burgarresan, crowdfundingkampanjen och uppstarten av restaurangen. Nedan finns det första blogginlägget samt resterande inlägg samlade i en historik.

This guy is really bored

May 22, 2011

This guy is really bored

Texas Tavern

Vi är inne på Söderns sista suck och rör oss mot Washington, DC. Men vid lunch var vi fortfarande i Virginia och ett underbart ställe som heter Texas Tavern, i den lilla staden Roanoke.

Texas Tavern startades av den nuvarande ägarens farfarsfar 1930 och väldigt lite verkar ha hänt sedan dess. I Hamburger America kan man läsa att den enda "renovering" som skett var när grillen lagades 1975. Där står också att relishen som finns på hamburgaren och korven görs enligt ett originalrecept som den urspunglige ägaren fick från en cirkus och chilireceptet kommer från ett hotell i Texas från samma tid.

Som vanligt hade vi alltså vissa förväntningar men en aning dämpade efter vår erfarenhet i the Carolinas av fantastiska ställen men med lite mer ordinära burgare. Det började också lite trevande på Texas Tavern. Vi slog oss ner på en av de tio stolarna vid disken eftersom det är de enda platser som finns, beställde en stor cheeseburger (dubbelkött) och en Cheesy Western (enkelkött men med stekt ägg) som är deras specialitet. På burgarna får man välja mellan senap, lök och relish. Vi körde på rubbet varpå killen vi beställde till passar orden vidare till mannen vid stekbordet två meter bort: "One large cheeseburger and one Cheesy Western…with!" Det sista visade sig betyda med allt på, en variant av extra allt alltså, och som vi märkte var det något alla lokala kunder slängde ur sig – "one cheese WIITH" med en sån där självklarhet som man själv skulle vilja göra någongång någonstans. Det närmaste jag kommit är att de på min närmaste panini vet att jag inte vill ha bröd till salladen. Jag vet, visst är det som hämtat från en cool film. Utöver det brukade jag glänsa i bespisningen på Ekonomikum vid Uppsala Universitet där personalen efter tag lärde sig att jag ville ha pannkakssylt istället för lingon till mina potatisbullar vilket i och för sig nog berodde på att jag var den ende som åt bullarna. Men även det fick ett slut när deras egen soppfascist satte stopp. Byta sylt? Hur skulle det se ut.

Cheeseburgaren på Texas Tavern landade framför oss bokstavligen efter tre minuter vilket förklarades av den supertunna biffen. Det var lite mycket bröd för vår smak och det blev nästan mer som en macka men samtidigt var det – återigen – något väldigt tilltalande med en tunn, supersnabb burgare gjord på färsk färs och serverad lite slarvigt över disk som det en gång i tiden var tänkt när snabbmaten växte fram. Cheesy Western var snäppet bättre, jag gillar inte ägg generellt men det stekta ägget lyfte verkligen burgaren.

Nöjda men inte mätta tog vi en ny titt på menytavlan och drog in en varsin korv med bröd med chili (grytan, inte pepparfrukten) och relish. Nu började vi ana ställets storhet, vilken chili och vilken fin kombo! Toppad med lite amerikansk gul senap satt den perfekt. Chilin gav även den mersmak så vi beställde in en skål med chili och på det en chilicheeseburger.

Nu blev det lite förvirrat. Chilicheeseburgaren finns inte på menyn men Hannes hade läst att stammisar brukade beställa den. Bra tips. Chilin i skål visade sig dock vara en mer soppaktig chili med bönor medan chilin på korven och burgaren var mer färsbaserad och utan bönor. Dessutom fick vi en varsin av både burgare och chili istället för två att dela på som vi tänkt. Men vad gjorde det, dels var burgaren mindre dels var det riktigt fina grejer. Blandningen av relish, senap, lök och chili gjorde att burgaren höjde sig ännu ett snäpp.

Stället har öppet 24 timmar om dygnet och stänger bara för en del av julafton och hela juldagen och enligt uppgift säljer de hundratals burgare om dagen. Det lär nog behövas för det här var sannslöst billigt även om rätterna var små. Fyra burgare, två korvar, två skålar chili, två läsk som blev närmare sex med påfyllning och en kaffe landade på 18 dollar. Det kunde vi leva med.

Medan vi satt där växte Texas Tavern till en av favoriterna av de mindre haken jag provat hittills. Att sitta där och lyssna på det lokala snacket och se hur det dagliga burgeriet hade sin gång var en upplevelse. En gubbe i hörnet satt och iakttog Hannes när han fotade och vände sig sedan till mig med konstaterandet: "This guy is really bored". När Hannes sedan gick igång och fotade vår korv hade gubben en ny kommentar i lådan: "This guy liked his hot dog so much he took his picture!". True that.

Bloggarkiv